Denne artikel forsøger hverken at overtale dig for eller imod at få hund. Men hvis du overvejer at få hund, hvad end det skyldes din egen lyst, dit barns, din partners eller lignende, er der nogle ting, som det kan være værd at overveje. De tre centrale spørgsmål er selvfølgelig: skal du have hund, hvilken hund skal du have, og hvordan forbereder du dig bedst. Det kan være relevant for dig eller for hele familien, der overvejer at få hund. At tænke tingene igennem kan kun være sundt.

Skal du have hund?

Dette spørgsmål kan du kun selv besvare. Der er dog visse overvejelser, som er vigtige at tage i betragtning. For mange opstår tanken om en hund ud fra en eller anden konkret forestilling om, hvordan det bliver at få hund. I nogle tilfælde er dette en god indikator på, at du bør få hund, og i andre tilfælde er det ikke.

Helt generelt kan man sige, at hvis tanken om hunden i sig selv gør dig glad (eller dine børn), er det et godt tegn. Hvis du derimod primært ser hunden som en praktisk foranstaltning, er det ikke nødvendigvis den bedste idé.

For mange opstår tanken om at få hund for eksempel med en idé om at få en vagthund, eller en hund at løbe med, et incitament til at gå ture, eller andre lignende ting. Hvis lysten til at få hund er begrænset til dette, er det måske ikke den bedste idé. Man kan dog sagtens ønske sig en vagthund, hvor tanken om hunden også er positiv, og så er det fint. Grunden til at ønsket om hunden helst ikke skal være udelukkende praktisk motiveret er, at du da med stor sandsynlighed vil blive træt af hunden i løbet af kort tid.

Hvilken hund skal du have?

Når først du og måske dine nærmeste har besluttet jer for at få en hund, kommer spørgsmålet om hvilken hund, I skal have. Man kan gå ud fra hundens udseende: hvis man har små børn, vil de måske helst have en nuttet hund. Men man kan også tage de forskellige racers evner i betragtning: skal det være en vagthund, er der måske visse racer, som egner sig langt bedre end andre.

Man kan læse sig til meget info om forskellige racer på nettet. Hvilke hunde er nemmest at træne, hvilke giver god motion, hvilke er lette at passe og så videre. 

Et populært valg er den skønne Jack Russell terrier. Denne terrier er både egnet til familielivet, men også rigtigt sjov at træne og lege med. Det er virkelig en hund, som det er sjovt at opbygge et personligt forhold til.

Diskutér med dine nærmeste, hvilke forskellige hunderacer, I kunne tænke jer, og kom i fællesskab frem til den bedste mulighed.

Forberedelse til hundelivet

Før du springer direkte hovedkulds ud i at købe hunden, er det vigtigt at forberede sig, mentalt såvel som praktisk. Der er visse typer udstyr, som det kan være en fordel at have styr på på forhånd. Har I en hundekurv, hvor skal hunden sove, og hvilke regler skal der overhovedet være for hundens adfærd i hjemmet? Må den komme op i sofaen.

Ønsker man at indprente hunden regler som disse, er det meget vigtigt, at alle i hjemmet er enige omkring dem, og at alle overholder dem. Det nytter ikke at være enige om hundens kost, hvis én af jer sidder og fodrer den godbidder i hemmelighed. På den måde bliver hunden aldrig ordentligt opdraget.

Der er altså masser af emner, som det er vigtigt at være på det rene med, og som det kan være klogt at dykke ned i, inden hunden ankommer, og i kan bruge jeres kræfter på at elske den.